Katera TOPLOTNA ČRPALKA je zame najprimernejša?

1   VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK GLEDE NA MEDIJ:

ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA

Glede na medij iz katerega toplotne črpalke črpajo s 15 cm izolacije, 150m2 ogrevalne površine in talnim energijo na primarni strani, se delijo na tri tipe: ZRAK – ogrevanjem je pri sistemu voda-voda letna poraba za VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA. Najvišji izkoristek ogrevanje objekta samo 100 € nižja od sistema zrak-voda. ima sistem voda-voda, vendar je potrebno upoštevati Povratna doba v kateri manjši strošek ogrevanja na letni strošek začetne investicije, ki je v primerjavi s sistemom ravni upraviči začetno investicijo je v večini primerov zrak-voda precej višji. V kolikor primerjamo novogradnjo    daljša od življenjske dobe sistema.

2 RAZLIKA MED NIZKOTEMPERATURNO IN VISOKOTEMPERATURNO TOPLOTNO ČRPALKO

V kolikor je v objektu talni razvod ogrevanja, je zaradi nižjih vstopnih temperatur v sistem dovolj nizkotemperaturni režim ogrevanja. V primeru radiatorjev pa praviloma potrebujemo višje temperature. Bolj kot razlikovanje med nizkotemperaturnimi in visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami je pomembno razlikovanje med enokompresorskimi in dvokompresorskimi. Velika večina navedenih visokotemperaturnih toplotnih črpalk je namreč enokompresorskih, v primeru enega kompresorskega kroga pa ima plin R410a (uporabljen v večini primerov) določene fizikalne omejitve, ko mora sistem pripraviti visoko temperaturo izhodne vode pri nizkih zunanjih temperaturah. Takrat je temperatura izhodne vode omejena, električni grelci nadomestijo manjko temperature izhodne vode, kar močno poveča letno porabo, poleg tega pa se pojavijo izjemno visoki pritiski v freonskem krogu, kar skrajša življenjsko dobo sistema.
Zato vam svetujemo, da v primeru radiatorskega ogrevanja preverite ali je predlagani sistem enokompresorski ali dvokompresorski.

3 KAJ MI POVE IZRAČUN TOPLOTNE IZGUBE?

Za vsak objekt je možno izračunati toplotne izgube in pripraviti uraden izračun najoptimalnejše toplotne črpalke, v katerem je navedena tudi letna poraba stroška za ogrevanje objekta ter primerjava do ostalih virov ogrevanja. Zato vam priporočamo, da se ne odločate za pavšalne oziroma približne ocene potrebnih moči, ampak zahtevate uradne izračune.

4 KAKŠNA JE RAZLIKA MED ENOKOMPRESORSKO IN DVOKOMPRESORSKO TOPLOTNO ČRPALKO?

Kaskadna vezava dveh kompresorjev lahko brez električnih grelcev dvigne temperaturo izhodne vode vse do 80 stopinj pri -20 stopinjah zunanje temperature. Vse enokompresorske izvedbe, ki se opredeljujejo kot visokotemperaturne so v realnosti pogojno visokotemperaturne. Pri visokih zunanjih temperaturah, ko v resnici ne potrebujemo visokih temperatur izhodne ogrevalne vode, lahko zagotovijo npr. 60 stopinjsko izhodno vodo. V primeru nižjih zunanjih temperatur pa se omenjena maksimalna izhodna temperatura voda močno znižuje. Sistem v teh primerih deluje z maksimalnimi obremenitvami in s pomočjo električnih grelcev dvigne letni strošek ogrevanja.

PRIMER: V primeru radiatorskega ogrevanja v objektu ogrevalne površine 200 m2, kjer je poraba kurilnega olja približno 2500 € višja, ne gre pa spregledati dejstva, da je letna poraba z dvokompresorsko toplotno črpalko nižja za kar 450 €. To pomeni, da se višja začetna investicija povrne v 5-6 letih. Skupni prihranek po 10-ih letih uporabe je 4500 €, po 15 letih pa kar 6750 €.

Gledano iz vidika tehnične rešitve in dolgoročnosti je torej dvokompresorska rešitev edina prava izbira.

5 KAKŠNA JE RAZLIKA MED ON/OFF IN INVERTERSKIM KOMPRESORJEM

On/off kompresor ima zgolj dva razlicna stanja. Kompresor ne deluje ali pa deluje s 100% močjo. Inverterski kompresor je pri razvoju kompresorjev naslednja stopnja. Inverter lahko prilagodi moč delovanja. V primeru, da objekt potrebuje v prehodnem obdobju zgolj 2kW ogrevalne moči, se lahko Daikinova toplotna črpalka prilagodi tej potrebi, ne glede na to, da je toplotna črpalka v osnovi 8kW. V primeru on/off kompresorja je torej nujno dodatno namestiti zalogovnik, med tem ko pri inverterju tega ne potrebujemo nujno.

 

 

Preberite tudi: 

Naravna osvetlitev vašega doma

 

Avtor: uredništvo

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prva klimatska naprava, ki ne piha!

Samsung WIND FREE WIND FREEPrva klimatska naprava, ki ne piha! Poglejte video in odgovorite, 

Več vsebin >

Okensko okovje za zdravo klimo v prostoru

Običajno vrtljivo nagibno okovje na oknu omogoča odpiranje okna nagibno ali na široko po vertikalni osi. …

Več vsebin >

Preobrazba otroške sobe v najstniško: Največji izziv?

Otrokova soba v času njegovega odraščanja večkrat spremeni svojo podobo. 

Več vsebin >

Kako poteka vgradnja in kako zakuriti ogenj?

Skozi proizvodni proces, ki združuje obrtniške sposobnosti in najmodernejšo tehnologijo, se …

Več vsebin >

Wellnes kotiček na domačem vrtu

Za brezmejno uživanje in sprostitev v masažnem bazenu in savni lahko izberete dvoje …

Več vsebin >

Ograje po naročilu

V podjetju Hiša ograj izdelujemo vse vrste notranjih in zunanjih ograj narejenih iz najbolj kakovostnih materialov. 

Več vsebin >